Mit ér a termék, ha magyar?

2012.01.21. 11:47 Publikátor


„Én nem tudok túl sokat a vámokról. Csak annyit tudok, hogy ha Angliától veszek egy kabátot akkor enyém lesz a kabát és az angoloké lesz a pénz. De ha amerikai kabátot veszek, akkor is enyém lesz a kabát, de a pénz Amerikában marad”

(Vélhetően Abraham Lincoln)

 



A magyar élelmiszeripari termék vásárlásakor két fontos tényezőt kell figyelembe venni. A vásárló elsősorban emocionálisan gondol a termékre, a hagyományt és tradíciót, a nagymama ízeit keresi a hazaiban, és csak esetenként gondol a vásárlások közvetett nemzetgazdasági hatásaira. Lássuk, mi minden épül bele egy magyar termékbe, a liszten és élesztőn kívül:


A hazai terméknek rengeteg munkabér és adó tartalma van, foglalkoztatást biztosít, megtartja a lakosságot és az agrokultúrát. A közszféra (oktatás, egészségügy, államigazgatás, nyugdíj, családi pótlék, stb.) szintén ezekből a befizetésekből gazdálkodik, és a munkanélkülieket is ebből segíti az állam. ). A hazai termék előállításból képződik a személyi jövedelemadó (SZJA), az egészségügyi hozzájárulás, az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék, a nyugdíjbiztosítási járulék, a társasági adó, iparűzési adó, építményadó, gépjármű adó és az ÁFA befizetések is. Egyes termékek után képződik a jövedéki adó. A termelésnél és a feldolgozásnál beépülésre kerülő anyagok szintén jelentős adóbefizetést generálnak.
Ha magyar terméket vásárolunk, munkát, így megélhetést biztosítunk a földeken dolgozó traktorosnak vagy egy tehenésznek, a munkagépszerelőnek, a feldolgozónak, a logisztikusnak. Ezek a dolgozók munkabért kapnak (aminek egy részéből szintén adó képződik) és nem segélyt, ami csökkentené az állam pénzét.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása